Aantal bevoegde WRM-instructeurs neemt af: Wat betekent dit voor de toekomst van rijscholen?

Na jaren van gestage groei is er per 1 juli 2024 een lichte daling te zien in het aantal bevoegde WRM-instructeurs. In totaal zijn er nu 15.081 rijinstructeurs bevoegd om lessen voor categorie B te verzorgen, 39 minder dan een jaar geleden. Hoewel dit aantal op het eerste gezicht misschien gering lijkt, is het belangrijk om te beseffen dat vooral in de eerste helft van 2024 een sterke afname te zien was. Daarnaast zijn er 262 bevoegdheden voor aanvullende categorieën verloren gegaan, met uitzondering van categorie T (land- en bosbouwtrekkers), waar een kleine stijging van 36 instructeurs werd genoteerd.

Aantal bevoegde WRM-instructeurs neemt af: Wat betekent dit voor de toekomst van rijscholen?

Afnemende aantallen in bijna alle categorieën

De grootste afname zien we in de categorie D (buschauffeurs). In slechts één jaar tijd is het aantal bevoegde instructeurs met 59 afgenomen, wat neerkomt op een daling van 13%. Ook voor vrachtwagenchauffeurs (categorie C) is er een teruggang te zien, zij het minder scherp. In anderhalf jaar tijd is het aantal instructeurs voor vrachtwagens met 69 afgenomen, een daling van ruim 3%. Deze daling zette al in vóór de coronapandemie en lijkt een structureel probleem.

Zelfs in de motorrijschoolbranche (categorie A) zien we deze trend: na een korte opleving in 2022, waarbij er een plus van 19 instructeurs werd genoteerd, daalde het aantal instructeurs met 51 in de afgelopen anderhalf jaar. Nederland telt nu nog 3.189 bevoegde motorrijinstructeurs.

De trend zal doorzetten

Deze dalende trend is niet zomaar een tijdelijk verschijnsel. De komende jaren zal de uitstroom door vergrijzing steeds groter zijn dan de aanwas van nieuwe rijinstructeurs. Dit betekent dat het tekort aan bevoegde rijinstructeurs zal toenemen, wat op termijn directe gevolgen zal hebben voor de rijschoolbranche. Het aanbod van rijinstructeurs krimpt, terwijl de vraag naar rijlessen blijft groeien.

Stijgende lesprijzen onvermijdelijk

Door het toenemende tekort aan rijinstructeurs is een stijging van de lesprijzen onvermijdelijk. Wij voorspellen dat de prijzen voor rijlessen de komende drie jaar met zo’n 25% zullen stijgen. Dit biedt rijscholen interessante kansen. Voor mensen die momenteel werkzaam zijn of overwegen om een eigen rijschool te beginnen, kunnen de verwachte prijsstijgingen een zeer aantrekkelijk perspectief bieden. De vraag naar gekwalificeerde rijinstructeurs zal immers toenemen, en de inkomsten uit rijlessen zullen stijgen.

Conclusie: Een kansrijke toekomst voor de rijschoolbranche

Hoewel de afname van het aantal rijinstructeurs een zorgelijke trend is, biedt dit tegelijkertijd kansen voor rijschoolhouders en mensen die overwegen om rijinstructeur te worden. Met de verwachte prijsstijgingen en het toenemende tekort aan instructeurs, is dit hét moment om in te stappen in deze dynamische branche. De komende jaren zullen cruciaal zijn voor de toekomst van de rijschoolsector, en wie nu investeert, zal in de nabije toekomst profiteren van de ontwikkelingen.

Begin jij een carrière als rijinstructeur? Bekijk dan de opleidingspagina en schrijf je in.

Naar de opleidingspagina